SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
IK Viljan Strängnäs
Roligt - Socialt - Målinriktat

 
SPM - ett familjeföretag på världsmarknaden

SPM Instrument i Strängnäs är ett företag som genom sina ”innovativa och patenterade teknologier gör det möjligt för industrier att utnyttja potentialen i världens smartaste lösningar för tillståndskontroll och processoptimering för att hålla kritisk utrustning i drift och maximera effektiviteten i industriella processer”. Det kan gälla alltifrån handhållna mätinstrument till fast installerade enheter för övervakning och mätning.

Företaget har funnits i Strängnäs sedan början av sjuttiotalet och är ett genuint familjeföretag med all tillverkning i lokalerna i Strängnäs.

 

Viljans klubbchef Fredrik Eng har haft den stora förmånen att knyta SPM Instrument som stjärnsponsor till klubben, vilket innebär att företaget kommer att exponeras på alla overaller. SPM:s vd Peter Lindberg, som en gång spelade fotboll i Viljan men som så småningom valde tennis (serietennis på ganska hög nivå), menar att det är en tillgång för företaget att synas bland idrottande Strängnäsungdomar dels för att skapa en allmän goodwill i staden, dels för att visa upp sig som en populär och omtyckt arbetsgivare. I den expansionsfas som företaget befinner sig i är det viktigt att kunna tillgodose behovet av arbetskraft dels från lokalsamhället, dels från närområdet. Peter menar också att det är viktigt med långsiktighet när det gäller personalen. De anställda ska erbjudas kompetensutveckling och olika karriärvägar för att vilja stanna länge i företaget. Medellängden för anställda i företaget ligger på ca 15 år. Han använder också uttrycket employer branding, vilket kan definieras som organisationens image som arbetsgivare i relation till nuvarande medarbetare, aktiva och passiva jobbkandidater, kunder och andra intressenter. 

Levererar till 60 länder

Vd Peter Lindberg berättar om företaget, som han äger tillsammans med sin bror och som är fast förankrat i Strängnäs men med hela världen som marknad. SPM har 13 dotterföretag ute i världen med USA som den största utlandsmarknaden. Ca tio procent av företagets produkter säljs på den svenska och danska marknaden, medan resterande 90 procent går till utlandsmarknaden. Det är en imponerande säljmarknad för ett företag som handlar med ett 60-tal länder och omsätter drygt 200 miljoner. Då är att märka att det rör sig om fullservice-produkter till dessa länder. 

Det finns ett tiotal stora, globala konkurrenter att tävla med, bland annat svenska SKF. Ändå kan SPM konstatera att man intar en tredjeplats inom sitt segment. Det geopolitiska läget och framför allt Rysslands invasion av Ukraina har satt tydliga spår i SPM:s verksamhet. Företaget tvingades sälja sitt dotterföretag i Ryssland och har ingen verksamhet i landet längre. Till detta kommer att pandemin under en tid ledde till brist på vissa komponenter som därigenom blev både svåra att få tag i och dyrare. Men det påverkade inte företagets stabila ekonomi i någon större utsträckning, och expansionen fortsätter. 

150 patent

Branschen som SPM är verksam inom är i stadig tillväxt, inte minst på grund av det som kallas Industry 4.0, som egentligen är den fjärde revolutionen inom digitaliseringen. Det innebär i korthet att företagens maskiner är uppkopplade till olika typer av mätinstrument. Här är SPM väl positionerat, inte minst eftersom man sedan länge använt sig av AI. Över huvud taget ligger företaget långt framme i utvecklingen, framför allt genom sina ca 150 olika patent på världsmarknaden. Forskning och utveckling sker i allt väsentligt på företaget i Strängnäs. På så sätt kan man kontrollera utvecklingen och styra den i egen riktning.

Från sommarjobbare till vd

Peter började sin karriär inom bolaget genom att sommarjobba. Bland annat fick han tjänstgöra som chaufför åt en körkortslös anställd och reste runt till många olika kunder över hela Sverige. Detta var både lärorikt och inspirerande för en yngling som ville ta sig fram i företaget. Efter gymnasiestudierna gick han vidare till ekonomiska studier vid Mälardalens Högskola. När han var klar med studierna började han arbeta i företaget på fast basis och gick sedan hela vägen upp till vd-posten. Det är också värt att notera att tredje generationen Lindberg arbetar i företaget.

I en monter i företaget kan man se hur produkterna utvecklats från den allra första enheten, som tillverkades 1966 för fälttest av SPM-metoden till modernare handhållna instrument.

Flera anställda är föräldrar till barn eller har släktingar som spelar fotboll i Viljan. Johan Arvidsson har en dotter som spelar i F11.

Bland företagets "anställda" finns också en robot i full aktion.

 
"På det här företaget vill jag stanna till min pension."

Två viljaniter på SPM: Anton Berglund spelar i herrlaget, där Karwan Majed är en av de viktigaste ledarna. ”På det här företaget vill jag stanna till min pension”, säger Karwan, som tycker att det är ett fantastiskt företag att arbeta i.

SPM Academy

SPM Instrument erbjuder några av världens mest effektiva metoder för tillståndskontroll av roterande maskiner. SPM Academy tillhandahåller kvalificerad utbildning som fungerar som en integrerad del av företagets strategi för tillståndskontroll. SPM Academy är därmed en förutsättning för SPM-konceptet vars strategi är att göra det möjligt för din egen personal för att utföra mätningar, utvärdera resultaten och fatta beslut. SPM Academy erbjuder både standardiserade kurser och skräddarsydda utbildningar. Allt sker i speciella lokaler på plats i Strängnäs.

År 2023 vann SPM Eskilstuna-Kurirens Affärslivspris.
 
Hitta till SPM
 
Stjärnpartners
Guldpartner
Silverpartners
Bronspartners